II. Dünya Savaşı’ndan beri saklı olan Orta Çağ eserleri bulundu
Doğu Avrupa Kraliyetine Ait Orta Çağ Taçları Bulundu!
II. Dünya Savaşı’ndan beri katedral duvarında saklı olan Doğu Avrupa kraliyetine ait Orta Çağ taçları nihayet bulundu.
Litvanya’daki bir katedralde yakın zamanda keşfedilen değerli metalden yapılmış eşyalar, Orta Çağ kraliyet yaşamına ışık tutuyor.
Litvanya’nın Vilnius Katedrali’nde bir merdivenin altındaki nişte neredeyse bir yüzyıldır gizlenmiş olan 16. yüzyıl kraliyet defin eşyaları ortaya çıkarıldı. Altın taçlar, yüzükler ve diğer aksesuarlar, II. Dünya Savaşı’nın başında, 1939 yılında saklandıklarından beri kayıptı.
Bir uzman ekibi, 16 Aralık’ta katedralin yer altı odalarının duvarlarındaki deliklere, çatlaklara ve boşluklara endoskopik kamera ile bakarken bu nesneleri buldu. Keşif, 6 Ocak’ta düzenlenen bir basın toplantısıyla duyuruldu.
YAŞANAN SEL ORTAYA ÇIKARDI
Vilnius Başpiskoposluğu iletişim koordinatörü Mykolas Sotincenka, 1931 yılında yaşanan bir selin, katedralin mahzenine zarar verip üç önemli 16. yüzyıl hükümdarının defin süslerini ortaya çıkardığını ve bu eserlerin o dönemde toplandığını açıkladı.
Kraliyet sembolleri, defin amaçlı yapılmış ve hükümdarların defin zamanında tabutlarına yerleştirilmiş birkaç taç, yüzük, zincir, bir asa, bir küre ve tabut plakalarını içeriyordu. Bu plakalar, Litvanya Büyük Dükü ve Polonya Kralı Alexander Jagiellon ile yine Litvanya Büyük Dükü ve Polonya Kralı olan Sigismund II Augustus’un iki eşi olan Avusturyalı Elisabeth (Elizabeth Habsburg olarak da bilinir) ve Barbara Radziwiłl’i tanımlıyordu.
Sotincenka, “Jagiellon ve Habsburg hanedanlıkları, Avrupa’nın en güçlü aileleri arasında yer alıyordu ve Polonya Rönesansı ya da “altın çağı” başlattılar.” diyor.
“PAHA BİÇİLMEZ”
Vilnius Başpiskoposu Gintaras Grušas, “Litvanya ve Polonya monarşilerinin keşfedilen defin sembolleri paha biçilmez tarihsel eserler” diyor ve bunların “altın işçiliği ve mücevher sanatının muhteşem eserleri” olduğunu vurguluyor.
Bu kraliyet aksesuarlarının etrafına, Eylül 1939 tarihli bir gazete sarılarak Vilnius Katedrali’nin mahzenindeki bir merdivenin altındaki nişe saklanmıştı. Tarihsel kayıtlardan bu önemli nesnelerin var olduğu bilinse de, bunları bulmak için yıllar içinde birkaç deneme yapıldı
“KÖKLERİMİZİN GÜCÜNÜN BİR İŞARETİ”
Vilnius Kilise Mirası Müzesi müdürü Rita Pauliukevičiūtė, “Bu semboller, köklerimizin gücünün bir işareti olarak hem devletimiz hem de her birimiz için önemli” diyor.
Litvanya’nın bu önemli tarihsel döneme ait çok az otantik eseri bulunduğunu belirten Sotincenka, Vilnius Katedrali’ndeki kraliyet eşyalarının yeniden keşfedilmesinin buranın Litvanya Büyük Dükalığı elitlerinin defin yeri olduğunu kanıtladığını söylüyor.
Eserler belgelenmiş ve kataloglanmış durumda, ancak bu yılın ilerleyen dönemlerinde halka sergilenmeden önce restorasyondan geçecekler.