Antik kentte şaşırtan keşif… Kemik oyun taşları: ‘Dama ve amiral battı’ benzerliği
Antik Kentte İlginç Keşif: Kemik Oyun Taşları!
Karabük’ün Eskipazar ilçesinde yer alan Hadrianopolis Antik Kenti’nde gerçekleştirilen kazı çalışmalarında, 5. yüzyıla ait olduğu düşünülen askeri strateji oyununa ait 2 adet kemik oyun taşı bulundu. Antik kent, Geç Kalkolitik, Roma ve Erken Bizans dönemlerinde yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. Kazı ve restorasyon çalışmalarını Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ersin Çelikbaş yönetmektedir.
Hadrianopolis’te Kemik Oyun Taşları Keşfedildi
Hadrianopolis’te yapılan kazılarda, mozaiklerle ünlenen ve “Karadeniz’in Zeugması” olarak anılan antik kentte, 2 hamam, 2 kilise, savunma yapıları, kaya mezarları, iç kale, yeraltı kaya yerleşkesi, çeşme yapısı ve daha birçok yapı ortaya çıkarıldı. Son kazılarda, 5. yüzyıla ait askeri strateji oyununa ait kemik oyun taşları bulundu.
“Askeri Strateji Oyununa Ait Taşlar”
Doç. Dr. Çelikbaş, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteklediği kazı çalışmalarında önemli buluntulara rastladıklarını belirtti. Çelikbaş, bulunan 2 oyun taşının, mercimek ve disk şeklinde olduğunu ve üzerlerinde sembollerin bulunduğunu aktardı. Bu semboller, taşların oyun taşı olabileceğini göstermektedir. Çelikbaş, kemik taşlarla oynanan oyunların antik dönemde popüler olduğunu ve bulunan taşların da askeri strateji oyununa ait olduğunu vurguladı.
“Roma Kalesi’nin Varlığını Kanıtlıyor”
Çelikbaş, strateji oyunlarının bulunmasının Hadrianopolis’teki askeri birliğin varlığını güçlendirdiğini söyledi. Oyun taşlarıyla oynanan Ludus Latrunculi ve Doudecim Scripta oyunlarının stratejik temellere dayandığını belirtti. Hadrianopolis’te Roma birliğinin varlığını güçlendiren buluntuların, Roma Kalesi’nin varlığını kanıtladığını ifade etti. Çelikbaş, antik dönemde oynanan askeri strateji oyunları arasında dama, amiral battı ve dijital olarak oynanan mayın tarlası gibi oyunların bulunduğunu da dile getirdi.