Güney Kore’deki şampiyonada tırmanışını saçı açık formda gerçekleştiren İranlı atlet Elnaz Rekabi, başörtüsünü kazara düşürdüğünü söyledi.
Rekabi’nin ailesi ve arkadaşları Pazartesi günü, tırmanışın akabinde, bir İranlı yetkili ile görüştüğünü söyleyen atletle daha sonra irtibat kuramadıklarını açıklamıştı. Ailesi Rekabi’nin güvenliğinden tasa ettiğini söylemişti.
TAHRAN’A DÖNDÜ
Bugün İran’ın Seul Büyükelçiliği Rekabi’nin Tahran’a döndüğünü açıkladı.
Açıklamada “Elnaz Rekabi, Asya Kaya Tırmanışı Şampiyonası’nın bitmesiyle Salı sabahı İran’a gitmek üzere Seul’den ayrıldı. İran İslam Cumhuriyeti Büyükelçiliği, Elnaz Rekabi hakkında çıkan bütün uydurma haber, palavra ve yanlış bilgileri katiyetle reddediyor” denildi.

Rekabi’nin başörtüsüz, at kuyruğu formundaki saçlarıyla tırmanış yapması, İran’daki protestolara dayanak verdiği halinde yorumlanmış ve İran’a erken gönderildiği belirtilmişti.
BBC Farsça servisinden Rana Rahimpour, Rekabi’nin direkt İran’da bir hapishaneye gönderildiğinin düşünüldüğünü belirtmişti.
AÇIKLAMAYI TOPLUMSAL MEDYA HESABINDAN YAPTI
Ancak Instagram’dan başörtüsünü kazara düşürdüğünü açıklayan Rekabi, İran’a da ekibiyle birlikte geri döndüğünü ekledi, herkesi telaşlandırdığı için özür diledi.
Erkek kardeşinin Tasnim haber ajansı tarafından aktarılan konuşmasına nazaran, Rekabi “İran ulusal kadro formasıyla müsabakaya devam edecek”.
İki yıl evvel İranlı satranç hakemi Shohreh Bayat, kendisinin Şanghay’daki Dünya Bayanlar Satranç Şampiyonası’ndaki saçı açık halini gösteren fotoğrafların paylaşılmasının akabinde vefat tehditleri aldığını açıklamıştı.
Bayat, başını örttüğü konusunda ısrar etmiş lakin İran’a geri dönmesi durumunda gözaltına alınabileceği konusunda uyarılınca İngiltere’ye giderek sığınma talep etmişti.

MAHSA AMİNİ PROTESTOLARI
Tahran’da 13 Eylül’de ahlak polisi olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra hastaneye kaldırılan Mahsa Amini, 16 Eylül’de hayatını kaybetmişti. Amini’nin 17 Eylül’de memleketi Sakkız kentindeki cenaze merasimi sonrasında başlayan şovlar ülke geneline yayılmıştı.
Ülke genelindeki şovlarda şu ana kadar Gilan eyaletinde 739, Mazenderan Eyaleti’nde 450, İlam kentinde 180 ve Lorestan Eyletinde ise 120 kişinin gözaltına alındığı açıklanmıştı.
Tahran Emniyet Müdürlüğü MAHSA AMİNİ’nin vefatına ait yaptığı açıklamada, Amini’nin uygun olmayan başörtüsü nedeniyle gözaltına alındığını ve akabinde karakolda hiçbir fiziki temas olmadan baygınlık geçirdiğini belirtmişti.
İran devlet televizyonu, ülke genelindeki protestolarda ortalarında polis memurları ve İhtilal Muhafızlarına bağlı Besic milislerinin üyelerinin de bulunduğu en az 41 kişinin hayatını kaybettiğini duyurmuştu.