Şair ve öğretmen Behçet Kemal Çağlar, 1908’de Erzincan’ın Tepecik köyünde doğdu. Bugün usta şairin 41’inci vefat yıl dönümü; hürmetle anıyoruz…
Babasının çeşitli bölgelerdeki memurluğu, daha sonra kendisinin Halkevleri Müfettişliği ve doğu sonlarındaki askerlik vazifesi sayesinde Türkiye’nin her yerini dolaşmıştır. Atatürk’ü de yakından tanımış, vakit zaman sofrasında şiirler yazdı.
Faruk Nafiz Çamlıbel ve Eflatun Cem Güney edebiyat hocaları olmuştur. Yahya Kemal Beyatlı ve Ahmet Hamdi Tanpınar’ın sohbetlerinden yıllarca ilham aldı.
İlk şiir…
İlk şiiri arkadaşlarıyla çıkardıkları Daima Gençlik mecmuasında yayımlanan Behçet Kemal, daha sonra Türk Yurdu ve Hayat mecmualarında görüldü.
Ulus’ta yayımlanan kimi şiirlerinde Ankaralı Aşık Ömer ismini kullanmış, 1949’da Şadırvan mecmuasını çıkarmıştır. İstanbul Radyosu’nda, 27 Mayıs’tan evvel ve sonra, aralıklı olarak Şiir Dünyamız isimli programı yönetti.
Behçet Kemal’in şiiri, biçim ve öz olarak iki kaynaktan beslenir: Halk şiiri ve Atatürkçülük. Doğuda tanıştığı halk şairlerinden hayli etkilenmiştir.
Behçet Kemal Çağlar öldü
Milletvekilliği de yapmış olan Çağlar, diğer politik misyonlar de teklif edilmesine karşın kendi deyimiyle “Günlük siyasetten tiksindiği” için teklifleri kabul etmedi. Ünlü şair 25 Ekim 1969’da vefat etti.