KİT ne demek? KİT sözleşmeli personel nedir, ne iş yapar?

Kamu İktisadi Teşebbüsü Nedir? KİT’ler Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kamu İktisadi Teşebbüsü (KİT) terimi, devletin sermayesiyle kurulan ve kamu kaynaklarını kullanarak ekonomik faaliyetlerde bulunan kuruluşları ifade eder. KİT’lerin temel amacı, kamu yararı gözeterek mal ve hizmet üretmek veya pazarlamaktır. Türkiye’de genellikle demiryolları, enerji, maden ve iletişim gibi stratejik sektörlerde faaliyet gösterirler.

KİT’ler Hangi Gruplara Ayrılır?

Kamu İktisadi Teşebbüsü (KİT) kuruluşları iki ana gruba ayrılır:

  • İktisadi Devlet Teşekkülü (İDT): Sermayesi tamamen devlete ait olan ve ticari esaslara göre faaliyet gösteren kuruluşlar.
  • Kamu İktisadi Kuruluşu (KİK): Sermayesinin tamamı veya bir kısmı devlete ait olan, tekel niteliğinde mal ve hizmet üreten veya pazarlayan kuruluşlar.

KİT Sözleşmeli Personeli Kimdir ve Görevleri Nelerdir?

KİT Sözleşmeli Personeli: KİT’lerde çalışan personel genellikle sözleşmeli statüde istihdam edilir. Bu personel, devlet memuru gibi bazı haklara sahip olmakla birlikte, iş güvencesi ve sosyal haklar açısından memurlara benzer haklara sahiptir. 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’ye (KHK) tabi olarak çalışırlar ve görevleri ile çalışma koşulları kurum yönetim kurulu tarafından belirlenir.

KİT’lerin Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

KİT sözleşmeli personelinin görevleri, çalıştıkları kuruma ve pozisyonlarına göre değişiklik gösterebilir. Genel olarak, KİT’lerin faaliyet alanına göre teknik, idari veya destek hizmetlerinde çalışırlar. Çalışma saatleri haftada 40 saattir ve yıllık izin süreleri hizmet süresine göre 20 veya 30 gün olarak belirlenir. Fazla mesai ve sosyal haklar ise ilgili KHK ve kurum yönetmeliklerine göre düzenlenir.

Öne Çıkan Özellikler:

  • Sözleşmeli personel, kurumun ihtiyacına göre yönetim kurulu kararıyla işe alınır.
  • Sözleşmeler genellikle yıllık olarak yapılır ve sözleşme süresi içinde görev yeri veya unvan değişiklikleri sözleşme yeniden düzenlenir.
  • Memuriyete en yakın sözleşmeli personel türüdür ve taşeron işçi statüsünde değildir.

Related Posts

SÜPER LOTO SONUÇLARI 10 TEMMUZ SORGULAMA 2025 EKRANI (Tıkla hızlı ikramiye öğren) | Milli Piyango Online ile canlı Süper Loto çekiliş sonuçları belli oldu: 14 milyon TL ikramiye devretti!

10 Temmuz Süper Loto sonuçları sorgulama ekranı 2025 Milli Piyango Online ile perşembe günü erişime açıldı. Sisal Şans tarafından, heyecanla beklenen haftanın 2. canlı Süper Loto çekilişi, noter huzurunda gerçekleşti. Büyük ikramiyesi ile heyecan seviyesi artan Süper Loto’da bu akşam 6 bilen çıkmayınca tam 14 milyon 511 bin 808 TL ikramiye devretti. 5 bilen 6 kişi de 273.296,9 TL kazandı. Çekiliş sonrası gözler Süper Loto sonucu sorgulama ekranı ve Süper Loto kazanan numaralara çevrildi. Bu akşamki Süper Loto çekiliş sonuçları millipiyangoonline.com üzerinden tek tıkla sorgulanabilecek. Peki, hangi numaralar kazandı? İşte, 10 Temmuz 2025 Süper Loto çekiliş sonuçları online hızlı sonuç sorgulama ekranı ve kazanan numaralar.

Bakan Tekin’den 4 yıllık lise eğitimi açıklaması

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 4 yıllık zorunlu lise eğitiminin 2 yıla düşürülmesiyle ilgili çalışma olup olmadığına ilişkin, “Kamuoyunda bir talep olursa biz de ilgili birimlerimizle beraber oturur değerlendiririz. Nihayetinde bu yasama organının yetkisinde. Biz de değerlendirmelerimizi yasama organına bildiririz. Ama şu anda biz sadece kamuoyundaki tartışmaları sizler gibi izliyoruz” dedi.

CHP’den ‘zorunlu eğitim kısalacak’ iddialarına tepki: ‘Zorunlu eğitimden vazgeçilemez’

CHP Emek Büroları, zorunlu eğitimin kısaltılacağı iddialarına ilişkin, “Çocuklarımızın geleceği için yapılması gerekenler nettir: Zorunlu eğitimin kısaltılması çalışmalarına derhal son verilmeli, sürekli çocuk işçi ölümleriyle gündeme gelen MESEM uygulaması durdurulmalı, laik, bilimsel ve parasız eğitim güvence altına alınmalı, eğitimde cemaat ve vakıflarla yapılan tüm protokoller iptal edilmelidir” açıklamasını yaptı.

38. Uluslararası İzmir Festivali, “Ensemble 4.1” konseriyle tamamlanacak

38. Uluslararası İzmir Festivali, “Ensemble 4.1” konseriyle tamamlanacak

Grok kapatıldı mı, erişim engeli mi geldi? Hakaret içerikli paylaşımlar sonrası soruşturma açıldı! İşte Twitter yapay zeka uygulaması Grok son durum

Sosyal paylaşım ağı X yani eski adıyla Twitter’ın yapay zeka uygulaması Grok’un hakaret içerikli paylaşımları sonrası yargı harekete geçti. Uyulama tarafından verilen uygunsuz içerikli cevaplarla ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından uygunsuz içeriklerle soruşturma başlatıldı. Soruşturma sonrasında sosyal medya kullanıcıları başta olmak üzere kamuoyunda “Grok kapatıldı mı, erişim engeli mi geldi?” sorusu cevabını arıyor. Peki, Grok kapatıldı mı, erişim engeli mi geldi? İşte merak edilip araştırılan sorunun cevabıyla ilgili detaylar…

LGS tercih dönemi başlıyor: Nelere dikkat edilmeli?

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavı sonuçlarının 11 Temmuz Cuma günü açıklanması bekleniyor. Tercih dönemi ise 14 Temmuz’da başlayacak ve 24 Temmuz’da sona erecek. Sadullah Oğuz da bu sürecin sadece bir okul tercihi değil, aynı zamanda bir yaşam tercihine dönüştüğünü söyleyerek “Tercih süreci öğrencilerimiz için sadece bir okul seçimi değil, hayatlarında verdikleri ilk önemli kararlardan biridir. Öğrenciler bu süreçte yalnızca bir okul değil, aynı zamanda bir yaşam ortamı seçiyor” dedi.