Mahfi Eğilmez: Ücretlerin Tunç Kanunu ve Türkiye uygulaması

Mahfi Eğilmez: Tunç Kanunu ve Ücretler Üzerine

Tunç Kanunu, gerçek ücretlerin uzun dönemde, işçinin yaşamını sürdürmesi için gereken asgari ücrete doğru eğilim gösterdiğini öne süren bir ekonomik görüştür. Bu görüş, 19. Yüzyılda Ferdinand Lassalle tarafından ortaya atılmıştır ve David Ricardo’nun rant yasası ile Thomas Robert Malthus’un nüfus teorilerinden etkilenmiştir.

Ücretlerin geçimlik düzeyin altına düşemeyeceğini savunan Tunç Kanunu’na karşı geliştirilen İçeridekiler Dışarıdakiler Teorisi, şirketlerin işsizleri işe almak yerine mevcut çalışanları korumayı tercih ettiğini öne sürmektedir. Bu teori özellikle kalifiye elemanlar için daha geçerli olsa da kalifiye olmayan işlerde bu durum değişebilir.

Ücret ve gerçek ücret arasındaki farkı anlamak, asgari ücretin ne olduğunu belirlemek de önemlidir. Günümüzde, geçimlik ücret düzeyi yalnızca temel ihtiyaçları değil, eğitim, kültür, eğlence gibi giderleri de içerecek şekilde genişlemiştir.

Türkiye’de asgari ücretin yaşam maliyeti ile karşılaştırıldığında nasıl bir yere denk geldiğini görmek önemlidir. Günlük geçim düzeyiyle kıyaslanabilen net asgari ücret, bir ailenin açlık sınırını karşılamaktan uzak kaldığı görülmektedir.

Ücretle çalışanlar arasında asgari ücret alanların sayısının yaklaşık 7 milyon olduğu tahmin edilmektedir. Bu durum, Türkiye’de işçi ücretlerinin Tunç Kanunu’nun ötesine geçtiğini ve şirketlerin maliyetleri düşürmek için farklı stratejiler geliştirdiğini göstermektedir.

Bu yazı Mahfi Eğilmez’in kişisel blogundan alınmıştır

Related Posts

Petrol fiyatları İsrail’in İran’a saldırmasıyla yükselişe geçti

Petrol fiyatları, İsrail’in İran’a saldırı düzenlemesinin ardından yüzde 7’den fazla yükseldi.

İsrail İran’ı bombaladı: Petrol fiyatları fırladı

Başkent Tahran’da çok sayıda noktada patlama sesleri duyulurken, İsrail tarafından yapılan açıklamada saldırının hedefinde nükleer saldırılar ve siyasetçiler olduğu ifade edildi. Saldırıların ardından brent petrol fiyatları yüzde 5 oranında artarak …

Türkiye’nin e-ticaret devi resmen el değiştirdi!

Rekabet Kurumu’nun onayının ardından n11’in DMSF Holding’e devri 11 Haziran itibarıyla tamamlandı. Türkiye’nin öncü e-ticaret platformlarından n11’in DMSF Holding’e devrine ilişkin satın alma süreci, 11 Haziran itibarıyla hisse devrinin …

Hazine haftaya 98 milyar lira borçlanarak başladı

Hazine ve Maliye Bakanlığı piyasaların açıldığı 10 Haziran Salı gününde 3 ihaleyle 98 milyar liralık borçlanmaya gitti.

Avrupa borsaları düşüşte: ABD-Çin görüşmeleri mercek altında! (9 Haziran 2025)

Stoxx Europe 600 endeksi yüzde 0,1 düşüşle 553,1 puandan, Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,4 azalarak 24.205,2 puandan, İtalya’da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,2 kayıpla 40.507 puandan, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,2 gerileyerek 7.788,9 puandan …

Akaryakıta dev zam kapıda

Türkiye’de yılda iki kez, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) artış oranına göre akaryakıta Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) zammı uygulanıyor. Ekonomist İris Cibre, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) akaryakıt zamlarını doğrudan etkileyecek olan …