Tekstilde kriz büyüyor: Cumhuriyet tarihinde bir ilk

Türk Lirasındaki Değer Kaybı, Tekstil Sektöründe İş Kayıplarına Neden Oluyor

Türk lirasındaki değer kaybı ve enflasyondaki artış, tekstil sektöründe ciddi iş kayıplarına neden oluyor. Bu durum, sektörde çalışan sayısının 1 milyonun altına düşmesine sebep olmuş durumda. Döviz kurlarındaki yükseliş, ücret artışlarını geride bırakınca tekstil üretim merkezleri Mısır’a taşındı. Türk şirketlerinin Mısır’da kurduğu fabrikaların sayısı ise 200’e ulaştı.

Sektör Temsilcilerinden Endişe Verici Açıklamalar

Textil ve hazır giyim sektöründe işverenler, asgari ücretteki artışın maliyetlerini yükselttiğinden şikayet ederken, çalışanlar ise düşük ücretlerin açlık sınırının altında kaldığını dile getiriyor. Bu durum, sektörde büyük bir kan kaybına sebep olurken, sektör temsilcileri Türkiye’nin rekabet gücünü yitirebileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

İş Kayıpları ve Endişeler

DİSK Tekstil İşçileri Sendikası İstanbul Bölge Temsilcisi Asalettin Arslanoğlu, tekstil ve hazır giyim sektöründe iş kayıplarının arttığını ve işverenlerin düşük ücretler dayattığını belirtiyor. Arslanoğlu, her geçen gün işten çıkarılmaların arttığını ve küçük işletmelerin kapandığını ifade ediyor.

İstihdam Kaybı ve İhracat Düşüşü

2024 yılına ait verilere göre, tekstil ve hazır giyim sektöründe 250 bin kişilik istihdam kaybı yaşandı. Türkiye’nin tekstil ihracatı da düşüş gösterdi. Avrupa Birliği ülkelerine yapılan en fazla ihracatta İtalya, İngiltere ve İspanya ön sıralarda yer aldı.

Mısır Öne Çıkıyor

Ege İhracatı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Türkiye’nin kan kaybetmesiyle birlikte Mısır, Vietnam ve Bangladeş’in dış pazarlarda öne çıktığını belirtiyor. Avrupa’da ise Portekiz ve Romanya’nın Türkiye’ye göre avantajlı hale geldiği ifade ediliyor.

Türkiye’den Mısır’a Yatırımlar Artıyor

Yerli tekstil firmalarının yüksek maliyetler nedeniyle fabrikalarını Türkiye’den Mısır’a taşımasıyla ilgili olarak konuşan Şeref Fayat, Türkiye’de üretim maliyetlerinin yüksekliğinin rekabet gücünü azalttığını vurguluyor. Bu sebeple, şirketlerin Mısır’a kaydırıldığını belirtiyor.

Kaynak: Odatv.com

Related Posts

Petrol fiyatları İsrail’in İran’a saldırmasıyla yükselişe geçti

Petrol fiyatları, İsrail’in İran’a saldırı düzenlemesinin ardından yüzde 7’den fazla yükseldi.

İsrail İran’ı bombaladı: Petrol fiyatları fırladı

Başkent Tahran’da çok sayıda noktada patlama sesleri duyulurken, İsrail tarafından yapılan açıklamada saldırının hedefinde nükleer saldırılar ve siyasetçiler olduğu ifade edildi. Saldırıların ardından brent petrol fiyatları yüzde 5 oranında artarak …

Türkiye’nin e-ticaret devi resmen el değiştirdi!

Rekabet Kurumu’nun onayının ardından n11’in DMSF Holding’e devri 11 Haziran itibarıyla tamamlandı. Türkiye’nin öncü e-ticaret platformlarından n11’in DMSF Holding’e devrine ilişkin satın alma süreci, 11 Haziran itibarıyla hisse devrinin …

Hazine haftaya 98 milyar lira borçlanarak başladı

Hazine ve Maliye Bakanlığı piyasaların açıldığı 10 Haziran Salı gününde 3 ihaleyle 98 milyar liralık borçlanmaya gitti.

Avrupa borsaları düşüşte: ABD-Çin görüşmeleri mercek altında! (9 Haziran 2025)

Stoxx Europe 600 endeksi yüzde 0,1 düşüşle 553,1 puandan, Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,4 azalarak 24.205,2 puandan, İtalya’da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,2 kayıpla 40.507 puandan, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,2 gerileyerek 7.788,9 puandan …

Akaryakıta dev zam kapıda

Türkiye’de yılda iki kez, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) artış oranına göre akaryakıta Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) zammı uygulanıyor. Ekonomist İris Cibre, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) akaryakıt zamlarını doğrudan etkileyecek olan …